Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 790 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

 

swiatrosliniogrodow@interia.pl
 
 
 
ZNAJDŹ NAS NA FACEBOOKU
 
http://icons.iconarchive.com/icons/land-of-web/social-coffee/96/facebook-icon.png
 
 
 

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Statystyki

Odwiedziny: 688836
Wpisy
  • liczba: 727

CEBULA

piątek, 15 czerwca 2012 11:57
Skocz do komentarzy

    

Cebula wymaga gleby żyznej, o dobrych stosunkach wodno-powietrznych. Gleby ciężkie i podmokłe oraz gleby piaszczyste nie nadają się do upraw.
Cebulę powinno się uprawiać w drugim roku po oborniku.

Dobrą rośliną, po której można uprawiać cebulę zwyczajną jest: fasola, groch, bób, sałaty, pomidor, rośliny kapustne, rzodkiew, marchew, pietruszka naciowa i korzeniowa, seler naciowy i korzeniowy.
Nie powinno uprawiać się po porze.

Przed uprawą cebuli glebę należy nawieźć stosując: 300 g nawozu azotowego, 400 g nawozu fosforowego i 500 g nawozu potasowego (nie w postaci chlorków, gdyż cebula wrażliwa jest na ten pierwiastek).
Jeśli cebula rośnie powolnie a szczypior ma kolor jasno-zielony plantację można zasilić nawozem azotowym stosując dawkę 500 g. Nie należy tego jednak robić później niż pod koniec czerwca, ponieważ spowalnia to dojrzewanie cebuli oraz obniża okres, w którym cebule można przechowywać.

    Dawki nawozów podane w przypadku stosowania saletry amonowej, superfosfatu potrójnego i soli potasowej 60%. W przypadku użycia innego nawozu dawka powinna być przeliczona.

Cebulę można uprawiać z siewu bezpośrednio do gruntu, z rozsady lub z dymki.
Uprawa z siewu bezpośrednio do gruntu
Cebula uprawiana z siewu ma najwyższe wymagania glebowe. Zaleca się siew wyłącznie na glebach o odpowiednich stosunkach powietrzno-wodnych, szybko obsychających wiosną. Mogą to być ziemie piaszczysto-gliniaste lub gliniasto-piaszczyste. Nie powinno się siać na glebach zbyt ciężkich lub piaszczystych.
Jesienią glebę należy nawieźć i przekopać. Na wiosnę tylko płytko wzruszamy ją.
Nasiona wysiewa się w takim terminie, aby po wzejściu roślin nie było groźby przymrozków. Zazwyczaj jest to połowa kwietnia. Nasiona kiełkują już w temperaturze 3°C, a roślina do wzrostu potrzebuje 10-15°C. Na 10 m2 siejemy 5 gram nasion. Między rzędami zachowujemy 20 cm odległości, nasiona umieszczamy na głębokości 1,5 cm.
Cebula kiełkuje dopiero po 2 tygodniach od siewu, dla wcześniejszego wyznaczenia rzędów razem z cebulą można wysiać rośliny wcześnie kiełkujące (sałatę, rzodkiewkę).

    Po wzejściu cebuli usuwamy siewki, które wyrosły między rzędami oraz rośliny rosnące zbyt gęsto w rzędzie -- nie powinny rosnąć gęściej niż co 2-3 cm.

Uprawa z rozsady
pozwoli przyspieszyć zbiór cebul. Przygotowanie rozsady zajmuje około 8 tygodni.
Nasiona wysiewa się do skrzyneczek w rozstawie 5x1 cm, najwcześniej w połowie lutego, a najpóźniej w połowie marca. Przykrywamy je 1 cm gleby, delikatnie ubijamy glebę i podlewamy. Optymalna temperatura dla produkowanej rozsady to około 15°C w dzień, w nocy temperatura może opaść do 10°C. Jeśli takie warunki są spełnione w inspekcie ? można do niego wstawić skrzyneczki z rozsadą.
    Kilka dni przed wysadzeniem siewki należy zacząć hartować.
    Rozsadę sadzimy do gruntu pod koniec kwietnia, w rozstawie 5x30 cm. Nie należy sadzić zbyt głęboko, gdyż powoduje to wyrastanie niekształtnych cebul -- nasada sadzonki powinna znajdować się nieco nad ziemią.

Uprawa z dymki
Dymką są drobne (około 1-2 cm) cebulki wyhodowane w wiosennym siewie. Cały cykl uprawy cebuli z dymki trwa dwa lata. W pierwszym roku uzyskuje się materiał do sadzenia, czyli wspomnianą dymkę. W drugim roku dymkę sadzi się do gruntu i uzyskuje dorosłą, w pełni wykształconą cebulę.

Hodowlę dymki rozpoczynamy od wysiania do gruntu nasion. Siać należy pod koniec marca -- do połowy kwietnia. Na 10 m2 siejemy około 100 gram nasion. Między rzędami zachowujemy 20 cm odległości, nasiona umieszczamy na głębokości 1,5 cm. Dzięki dużej gęstości siewu rośliny utworzą niewielkie cebulki, a ich szczypior szybko zaschnie. Właśnie gdy szczypior zaczyna tracić zielony kolor, dymka jest gotowa do zbioru. Zazwyczaj następuje to około 100 dni od siewu.
W uprawie dymki istotne jest systematyczne odchwaszczanie i podlewanie roślin.
Zebrane rośliny suszymy, następnie odcinamy szczypior i sortujemy cebule. Do zasadzenie w przyszłym roku najlepsze są cebulki o średnicy 1-2. Większe mogą wybijać w pędy kwiatostanowe i nie powinny być sadzone. Dymkę należy przechowywać w suchym miejscu w temperaturze około 2°C.

    Dymkę sadzi się na początku marca w rozstawie 20x8 cm, 1/3 cebuli powinna wystawać ponad powierzchnię gleby. Po wysadzeniu należy nieco ubić ziemię, gdyż wyrastające korzenie mogą powodować wypchnięcie cebulek ponad powierzchnię gleby. Cebulki nie są wrażliwe na kilkudniowe przymrozki. Plantację trzeba kontrolować i cebulki, które zostały wypchnięte z gleby, wciskamy na właściwą głębokość.
    Zabiegi pielęgnacyjne są takie same jak przy uprawie z rozsady lub przy siewie bezpośrednim do gruntu.

Roślina wymaga podlewania jedynie na glebach piaszczystych w suchych okresach.
    Uprawę należy systematycznie odchwaszczać, a glebę wzruszać. W rzędach staramy się usuwać chwasty jak najwcześniej, gdyż wyrywanie wyrośniętych chwastów może uszkodzić system korzeniowy wzrastającej cebuli.

Od siewu cebuli do zbiorów mija około 115-125 dni.
    Cebula gotowa jest do zbioru gdy załamie się szczypior na połowie roślin. Po wyjęciu z ziemi można je pozostawić kilka dni na powierzchni aby obeschły. Jeśli pogoda jest deszczowa cebulę przenosimy w suche, przewiewne miejsce i rozkładamy cienką warstwą. Po kilku dniach obcinamy szczypior i korzenie, cebule przebieramy odrzucając okazy chore lub uszkodzone.
    Cebule powinny być przechowywane w przewiewnym i suchym miejscu.

 

KLASYCZNA ZUPA CEBULOWA

 

Składniki:

  • 6 średnich cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kostki rosołowe warzywne
  • 1 listek laurowy
  • 1 serek topiony Złoty Ementaler (100g)
  • 250 ml wina białego wytrawnego
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 szczypta cząbru
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy je w piórka, a następnie podsmażamy na oleju na złoty kolor mieszając od czasu do czasu aby się nie przypaliła. Do cebulki dolewamy 250ml wina białego wytrawnego i podsmażamy dalej do chwili gdy wino częściowo wyparuje. W międzyczasie 2 kostki rosołowe rozpuszczamy w 250ml wody. Bulionem z kostek zalewamy cebulkę na patelni. Oddzielamy połowę podsmażonej cebulki i miksujemy ją razem z dodatkiem serka topionego na gładką masę . (W zależności od naszych upodobać możemy zmiksować całą cebulkę na krem, bądź nie miksować jej w ogóle.) Całość doprawiamy majerankiem, cząbrem oraz solą i pieprzem. Zupę podgrzewamy jeszcze chwilę i możemy ją podawać. Wyśmienicie smakuje z podpieczonym chlebkiem z żółtym serem.

Smacznego!


 

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


E-mail:
Zgadzam się z Polityką Prywatności

piątek, 22 września 2017

Licznik odwiedzin:  688 836  

ZAPISZ SIĘ NA DARMOWY NEWSLETTER SEZONOWE PORADY OGRODNICZE
E-mail:
Zgadzam się z Polityką Prywatności

 

Dla miłośników ogrodów!!
Kiedy i jak sadzić rośliny, nawozić je, przycinać i chronić? Jak komponować je ze sobą, pielęgnować i formować? Odpowiedzi znajdziesz na moim blogu. Ponadto – ogrodnicze nowości i ciekawostki oraz pomysły na zagospodarowanie zielenią przestrzeni w domu i poza nim. W moim blogu znajdziecie wszystko o hodowli i pielęgnacji roślin domowych, doniczkowych oraz ogrodowych. Jak założyć warzywniak, piękny ogród skalny oraz jak dbać o drzewka owocowe etc. Tutaj każdy znajdzie coś dla Siebie, dlatego zachęcam do szperania. Zachęcam gorąco do zostawiania komentarzy pod wpisami. Może ktoś będzie miał jakieś uwagi co do mojego bloga, może powinnam coś ulepszyć, poprawić albo coś dodać . Pozdrawiam :)

 

ZOBACZ PORADY OGRODNICZE:

SADZENIE TRUSKAWEK I POZIOMEK

Truskawki mnoży się z sadzonek powstających na rozłogach. Można je produkować we własnym zakresie, łatwiej jednak kupić sadzonki, zapewniając sobie w ten sposób zdrowy, o wyższej jakości materiał do nasadzeń.

Czytaj dalej>>>

**************************************

PRZEDŁUŻANIE TRWAŁOŚCI KWIATÓW CIĘTYCH

Kwiaty cięte często są ozdobą naszych domów i mieszkań. Zwykle ich piękno trwa najwyżej kilka dni. Jest jednak kilka prostych sposobów na przedłużenie trwałości kwiatów.

Czytaj dalej>>>

***************************

UPRAWA PIECZAREK W DOMU

Pieczarki uprawia się w różnego rodzaju pomieszczeniach okrytych, umożliwiających produkcję przez cały rok. Może to być każde pomieszczenie z dostępem i bez dostępu światła...

Czytaj dalej>>>

**************************

PODLEWANIE ROŚLIN

 Jeżeli na małej

powierzchni działki uprawiamy wielką

ilość roślin, może się zdarzyć, że zapasy

wody zgromadzone w okresie późnej

jesieni, zimy i na przedwiośniu,

a pochodzące z opadów atmosferycznych,

mogą okazać się niedostateczne.

Czytaj dalej>>>

****************************

TOP 5

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE:

1) Zdrowie z natury - Jagoda Acai

2) Kwiecień w ogrodzie

3) Zioła w warzywniku - skuteczny sposób na ochronę i zwiększenie plonów

4) Pnącza

5) Skalniak

****************************************

EUSTOMA

WIELKOKWIATOWA

*********************************

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Info o nowym wpisie

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to